Vården som är i världsklass - not

Svenskar får om och om igen sig itutade att vi är bäst i världen - på välfärd. Bl a visar olika välfärdsindex att Sverige ligger i topp i nästan alla kategorier. Dock är företagsklimatet bland de sämsta i hela Västvärlden.

När det gäller den sektor där välfärden borde visa sig från sin bästa sida, ligger vi minst sagt risigt till. Sjukhusläkaren skriver om i sitt senaste nr att antalet vårdplatser nu har slagit ett nytt bottenrekord. Enbart 25.556 st vårdplatser finns i hela Sverige!!! Ni som är bra på matte kan ju räkna ut hur många vårdplatser det går på varje invånare.

Detta medför att Sverige är det land där antal vårdplatser är lägst bland 16 Väst-länder, (per capita) t o m Grekland och Portugal har fler. Akutmottagningarna är överfulla, det ligger tjogtals med patienter i rader i korridorerna. Patientsäkerheten är på detta sätt så gott som obefintlig. Vårdavdelningarna är så överbelagda att patienter som t ex har brutit lårbenshalsen hamnar på kirurgen istället för på ortopeden. De ligger folk i korridorer, i TV-rum, i sköljen (!!!), i matsalen, på soffor, på bårar.

Mina damer och herrar: Detta är Välfärdslandet. Människor som har brutit armar och ben blir hemskickade.
De med lunginflammationer skickas hem liksom de med ospecifika hjärtproblem. Vilka kommer då in?

Skl = Sveriges Kommuner och landsting. På hemsidan kan man se en del av var pengarna tar vägen. De visar en kraftig övervikt för pengar till kommunerna. Man kallar sig själva för en "politisk organisation". Och det är väl precis där knuten sitter. Politiker kan inget om sjukvård. Frågan om de kan något alls. Förutom skapa jobb åt sig själva och enorma byråkratier som sväljer en tredjedel av budgeten.

Sossarna i Stockholm skriver :


"– Idag ser vi hur skattepengarna i landstinget slösas bort på en enorm byråkrati, dyra konsulter, dålig kvalitetskontroll och uselt genomförda upphandlingar. Den här utvecklingen måste brytas. Det finns enorma besparingar att göra genom ökad effektivitet och genom att banta byråkratin. Det är så mer resurser till hälso- och sjukvården kan frigöras. Men Moderaterna väljer att fortsätta lägga mer pengar på ineffektiva ersättningssystem och ogenomtänkta upphandlingar. Allt medan personalen inom vården går på knäna, säger Ilija Batljan."

Men de missar alla en sak. Vårdbehovet har ju ökat enormt från 90-talet. Det förklaras med den allt åldrande befolkningen vilket naturligtvis bidrar en hel del. Men mycket större vårdbehov står invandrarna för. De kräver längre vårdperioder, fler specialbehandlingar, är allmänt krävande och missnöjda och så uppstår ju naturligtvis problemen med att en man inte kan ha en kvinnlig läkare och vice versa.
Och ekvationen med den enorma invandringen från 90-talet och framåt, plus de minskande reurserna till vården, går ju knappast ihop. x kan aldrig bli y hur mycket man än försöker.

Och så det faktumet att de har plockat in TBC i landet och att massor av afrikanerna är HIV-smittade, talas det väldigt lite om.

När nu de "papperslösa" ska ha gratis vård så kommer alla tillgängliga resurser för både budget och lokaler i stort sätt sprängas.
Vi kan känna oss blåsta på vård när vi blir allvarligt sjuka nästa gång. Förhoppningsvis aldrig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn