Pressfriheten satt på undantag

Det är inte bara i Sverige som yttrandefriheten stryps åt alltmer. Idag är det Pressfrihetens dag världen över och en lista har publicerats över hur världens länder lever upp till pressfrihet och yttrandefrihet.

EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson, Jean-Francois Julliard, Reportrar utan Gränser, Ola Larsmo, ordförande svenska PEN plus två till, skriver i en artikel i svd den oroande utvecklingen i EU.

14 länder lever inte upp till de demokratiska rättigheterna om press- och yttrandefrihet. Allra sämst är Ungern som i år har tillsatt ett politiskt medieråd som ska granska all media så att de inte innehåller något för makten, oacceptabelt.

Frankrike har fallit till plats 44, Italien till plats 49, Grekland och Bulgarien ligger på otroliga 70:e plats tillsammans med flera afrikanska halvdiktaturer!

Det kanske mest intressanta är att artikelförfattarna inte skriver var i listan Sverige placerar sig. Men eftersom vi har en i grundlagen nedtecknad yttrande- och tryckfrihet så förvillas man att tro att att vår media är fria att skriva vad man vill.

De senaste åren har dock hot och våld riktats mot även svenska journalister och andra som retar upp de krafter som ser yttrandefriheten som sin största fiende.

Och det är representanter för islam som har hotat och även misshandlat svenskar som har den dåliga smaken att kritisera eller vanära Allah och profeten Mohammed. Lars Vilks har fortfarande livvakter p g a sin rondellhund. Nerikes Allehandas Ulf Johansson har ett pris på sitt huvud för att han publicerade teckningen.
Självmordsbombaren i Stockholm hade som mål en tidning, har det spekulerats om. Dock sprängde han sig själv i luften och var därefter inte i stånd att utöva vidare terror.

FN har utvecklat sig till ett undfallande och korrumperat organ som i sin Deklaration om de mänskliga rättigheterna har lagt till en punkt om att "religioner inte får kränkas", d v s islam. Vilket i själva verket står i bjärt kontrast med yttrandefriheten. Denna klausul har lockat till sig de flesta av den muslimska världens diktaturer. Det är en skandal att Sverige ingår i denna. Men det är med Gunilla Carlssons goda minne.

Yttrandefriheten i Sverige lämnar en mycket besk smak i munnen. Visst får vi yttra oss; men bara om vi yttrar "rätt" saker. Aldrig har väl PK-media haft sådant tolkningsföreträde som i nådens år 2011.

Det mesta som publiceras i svensk media är egentligen bara ytligt och andefattigt gods som syftar till att locka fler köpare och prenumeranter. Artiklar som har sådan brist på djup att människorna inte behöver tänka själva, är i själva verket ett hot mot demokratin.
Vad ska vi med yttrandefrihet till om den bara förfelas och utnyttjas i speciella syften som ligger långt ifrån seriös pressetik?

Ett exempel på detta är snyfthistorierna. Man får två flugor i en smäll genom artiklar som lockar fram känslonerverna hos läsarna/tittarna samtidigt som man kniper billiga politiska poänger.

För det mesta är det reportage om flyktingar som ska utvisas till "död och tortyr". För det andra är det berättelser om Anna, Bertil, Cecilia, David et al, som blir utkastade från sjukförsäkringen av empatilösa, ansiktslösa och grymma politiker och myndigheter.

Den här typen av journalistik ligger som en grå filt över de verkligt intressanta och det som skulle göra skillnad. Men svenskar ska inte bli upplysta eller alltför medvetna om hur vårt samhälle förfaller alltmer. Vi ska vaggas till sömns med en lagom dosmix av sentimentalitet och avundsjuka mot "de som roffar åt sig".

Hur ska man ranka den här typen av yttrandefrihet? Riktig, skicklig och engagerande journalistik idag möter vi i bloggvärlden.

Gammal PK-media borde vara mer rädd för denna alternativa medievärld än man är. Så länge man inte använder yttrandefriheten på ett adekvat sätt så förlorar man mark, makt och inflytande. Allt fler ser igenom det grovmaskiga PK-nät som skiljer folket från den verkligt förankrade nyhetsrapporteringen.

Med det ökande våldet mot de som uttrycker sina obekväma åsikter, med utfrysning och mobbning mot de som pekar på relevanta fakta i motsatt riktning mot gammelmedias ytliga och tillrättalgda rapportering; så borde detta leda till krafttag mot gammelmedias förljugenhet och medvetet förvillande av folket.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn