Diskriminering som ingen talar om

I kungadömet Sverige där just kungen är i blåsväder, är det mycket som gnisslar. T ex frågan om diskriminering, som bekant inte kan drabba svenskar. Medan DO förlikar sig fram 50-100.000 kr i skadestånd till kränkta muslimer och romer, så fortsätter diskrimineringen av svenskar utan ersättning, eller ens en diskussion.

När svenska män och kvinnor, killar och tjejer utsätts för grova brott, som misshandel, rån och våldtäkt blir påföljderna löjligt låga och skadestånden ännu lägre. Ett skadestånd till en tjej som genomgått en våldtäkt ligger på 15-30.000 kr. Jämför detta med ett skadestånd på 60.000 kr för en oskakad hand.

Den plats där diskrimineringen bara växer är Arbetsförmedligen. Instegsjobb är en arbetsmarknadsåtgärd för invandrare som just fått PUT. Upp till 36 månader hos en arbetsgivare som blir subventionerad med 80% av staten. Under tiden är det meningen att personen ska delta i Sfi.

Johan Lundberg, S, skriver här om att resultatet efter det första året med instegsjobb, ett år då Sverige tog emot 76.000 nysvenskar, var ganska magert. 400 jobb hade förmedlats. Den procentuella andelen var försumbart.

Stefan Karlsson är destå skarpare här när han beskriver hela systemet som orättfärdigt, dyrt och oacceptabelt. Jobben är helt och hållet statligt finansierade och ger en fribiljett in till samtliga trygghetssystem. Han ger också Sd rätt i att åtgärden är diskriminerande.

En annan marknad som kanske mer än något annat måste fungera på ett rättvist sätt, är bostadsmarknaden. 248.000 unga människor som just slutat skolan, tvingas bo hos sina föräldrar för att det inte finns några bostäder åt dem DN.
Att bo hemma precis när livet ligger i startgropararna måste vara fruktansvärt frustrerande och ge unga en känsla av hopplöshet och vanmakt. Knappast en drömstart i livet.

Under tiden glider de ensamkommande barnen på sin "18-årsdag" in i en privat gräddfil där fräscha träningslägenheter är ordninggjorda åt dem PI.
När sedan de anhöriga vaknar ifrån de döda så får de automatiskt PUT och... lägenhet.

I Uppsala är det årslånga köer även till mindre attraktiva områden. Det enda möjliga är att köpa sig en lägenhet. En ung människa utan några pengar kan inte göra det. Det blir i sådana fall de täta föräldrarna som får rycka in.

Frågan är om svensken i allmänhet vet om det här. Det är i alla fall väldigt tyst om dessa områden där diskrimineringen är så påtaglig.

Och när det gäller så centrala delar av livet som jobb och bostad är det horribelt det som sker.
Att sedan brottsoffer lämnas utan stöd efter svåra trauman och inte ens får ett vettigt skadestånd, är ett betyg över vad ett samhälle väljer att prioritera.

Kommentarer

Utlandssvensk sa…
"Frågan är om svensken i allmänhet vet om det här. Det är i alla fall väldigt tyst om dessa områden där diskrimineringen är så påtaglig."

Allt är väl möjligt i Absurdistan, där det normala synes vara att betee sig som en struts med huvudet i sanden och, för säkerhets skull, en dumstut på skjärtfjädrarna.

Det du beskriver vad gäller tilldelning av lägenheter har förekommit i snart 30 år. Det var i högsta grad så i mer attraktiva Stockholmskommuner i mitten av 80-talet. De hyresrätter som fanns gick till 100% till "flyktingar" och folk med olika "problem". Skötsamma unga svenskar som hade bott hela sitt liv på orten fick vackert lämna kommunen om man inte hade föräldrar med pengar eller kontakter.

Sen finns det numera diskriminering på många områden. Skolan är väl mest påtaglig. Kring 2004 införde sossarna ett system i Stockholm där man explicit sa att barn med icke.svenska föräldrar skulle få högre skolpeng. Det var några enstaka föräldrar som protesterade, men det var snart glömt. De borgerliga har sen behållit systemet och skolor i invandrarområden får betydligt mer pengar per elev jämfört med "svenska" skolor.

Men jag ser det som positivt att många svenska ungdomar lämnar landet och tar jobb i t.ex Norge. Äldre generationer svenskar har helt offrat de yngre på mångkulturen altare. Min förhoppning är att de drivna unga svenskarna lämnar landet och sen får de som idag är medelålders ta konflikten om de knappa resurserna med bidragsproletriatet som de själva har importerat. Sannolikt lär de förlora och kommer inte att få se en krona i pension, vilket är välförtjänt för det stora flertalet.
Lotta sa…
Håller med föregående talare om att Norge är räddningen för många svenska ungdomar. Har själv en ung släkting som jobbar i Oslo. Dessa ungdomar anses av norrmännen som duktiga och plikttrogna och många av dem kommer säkert att stanna i Norge.
Det är som med amerika-utvandringen - gräddan sticker.
Det där med bostäder som delas ut förstår jag inte. Har inte kommuner något som heter lagen om Likabehandlingsprincip att följa? Kan du inte skriva om det Maj?
Anonym sa…
När jag skulle flytta hemifrån -77 & sökte bostad via bostadsförmedlingen ställde de 2 frågor:

1. Är du invandrare?
2. Är du gravid?

Eftersom jag är man & dessutom "pursvensk" blev mitt svar nekande.

Då har vi tyvärr inget att erbjuda blev svaret.
Detta var alltså för nästan 35 år sedan.
Anonym sa…
Maj, du skriver om det Sverige som jeg ikke kan lide, og du skriver meget om hvad jeg ville kalde enkelt sager der vist kun forarger de indviede.
Det er meget mere interessant (for en udlænding som mig) når du kommenterer den politiske proces i Sverige.
Bortset fra det anser jeg nu stadig Sverige som et dejligt land, og svenskerne som et rart men lidt pudsigt folkefærd med en noget eksplosiv reaktionshastighed.

Kærlig Hilsen, Claus

PS. jeg kan ikke sende med navn/adresse? fejl i wordpress?
utlandssvensk sa…
Claus,

Här har du en böogg som skiver om "den politiske proces i Sverige" på engelska:

http://cavatus.wordpress.com/

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn