Sjukvården är sjuk

Han hade varit sjuk i en vecka. Nu hade en andningssvårigheter och en fruktansvärd värk i kroppen. Han ringer SOS larm och vill ha en ambulans. Genast. Men sjuksköterskan vägrar utan förudmjukar och förlöjligar honom.

Det handlar om 23-åriga Emil Linell och hans dödskamp direkt i luren till en sjuksköterska som vägrar skicka en ambulans till honom. Han dör i luren till "världens bästa sjukvård".
Ur samtalet:

" - Så jag förstår liksom inte, är det något annat? Har du ont någonstans?
Emil: Ja, i hela kroppen.
Sköterskan: Ja, har du gjort någonting de sista dagarna eller dagar.
Emil: Jag har varit sjuk hela veckan.
Sköterskan: Ja, på vilket sätt … på vilket sätt har du varit sjuk då?
Emil: Nej men. Nu domnar hela min kropp bort. Åh.
Sköterskan: Har du varit förkyld?
Emil: Ja, och nu kan inte jag andas. (Ohörbart)
Sköterskan: Ja, men du pratar utan problem och för mig så hör jag inte att du har några andningsproblem.
Emil: Jag ringer för att jag inte kan andas. Jag kan inte andas längre.
Sköterskan: Men du andas jättebra. Jag hör inte annat än att du andas.
Emil: Hjälp!
Sköterskan: Utan problem.
Emil: Snälla! Skicka en ambulans!
Sköterskan: Ja, men jag kan inte bedöma att du … vi behöver skicka för att jag hör att du andas och att du står och går.
Emil: Jag ligger på golvet!"Sjukvårdsupplysningen ger 1000 kr i bonus till den som lyckas halvera antalet blivande patienter till sjukhusen.
Att sjukhusen gör så här beror på att Sverige är det land i Europa och Amerika som har minst antal vårdplatser. I det europeiska genomsnittet över antalet vårdplatser per tusen invånare har Sverige bara hälften så många. Tyskland har drygt fyra ggr så många.

Vi har också världens längsta vårdköer till operationer och behandling. Människor hinner dö innan man får en adekvat vård.
Remisser slarvas bort eller blir liggande i högar och väntelistor.

Bloggaren känner till ett par fall där personerna fick vänta så länge på en specialistutredning att de hann dö i cancern som de ursprunglingen hade sökt för. Den hann sprida sig i hela kroppen.

På akutmottagningen är det cotum att vänta 6-8 timmar eftersom bara en läkare jobbar åt gången. Dessutom använder sig man av oklara prioriteringar där barn alltid kommer in först medan de gamla får vänta till sist. Oavsett vad de söker för.

Åter till Emil. Sjuksköterskan fick sparken, något annat vore en skandal. Men det finns många fall där ansvarig läkare eller sjuksköterska bara "prickas". D v s bara en meningslös markering. Det är den repressalie som är klart överrepresenterad.

Vi lever i ett fruktansvärt kallt land där alla distanserar sig från obehagligheter. Antagligen är det därför människor har så fulltecknade agendor, så stora "livspussel". Vi står inte ut med hotet från den stora tystnaden och tomheten. Och ingen skulle ändå lyssna om vi börjar rannsaka oss. Skruvande på oss av obehag avskärmar vi oss från varandra, lämnar varandra åt vårt öde.

Men i sjukvården har man betalt för att ta itu med det obehagliga. Dödskräcken och smärtan, människors utsatthet och ensamhet.

Att ändå ignorera en människas dödskamp är ett symptom på en avidentifiering av oss som levande och kännande individer. Vi är bara patetiska i vår ynklighet och våra rop på hjälp. Medan de som är satta att hjälpa oss föraktar oss och bara vill bli av med oss. Då får man ju 1000 kr extra i plånboken.

Emil var en aktiv kille som var framstående i flera idrotter. Nu får han aldrig mer sparka på sina bollar på soliga gräsplaner där livet är en lång och väntande stig framför honom.

Kommentarer

Läser du Lena Holves blogg Rädda Sverige? Era texter påminner om varandra. radda-sverige.nu
Båda är givetvis mycket bra bloggar!
Josef Boberg sa…
Jag håller med Dig om att sjukvården är sjuk - och därtill skall rätteligen också föras att diagnoser i sig också kan vara livsfarliga, bokstavligt talat - såväl som en "icke diagnos" i det relaterade fallet är det.
Anonym sa…
Den "berömda" svenska sjukvården som varit statens största anledning till att skatta folket till döds. Den är inte värd 1% av skatterna som påstås gå till den. Den är en bluff och inget annat.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn