Nysvenska ord och begrepp

Det svenska ordförrådet har både blivit fattigare och rikare p g a en mix av engelska och nysvenska, d v s gamla ord som fått ny innebörd. Eller helt enkelt nyskapade ord. Även blattesvenskan ingår i det nysvenska facket.

Dessutom har nysvenskan skapat förvillande begrepp som är värdegrundande. När man vill spegla en företeelse, en organisation eller en grupp kan man använda dessa nysvenska värdeord.

Ett sådant är ordet "anti-rasist". Praktiseras då man skildrar vänsterextremistiska motdemonstrationer när t ex SD, eller som nu senast SDU demonstrerar. Se här från GP.
Inte särskilt sofistikerat uttryck där man helt sonika menar att SD, ND och dylikt är rasister. Vänsterextremisterna som stör, förstör och strävar efter att skada demonstranterna genom att kasta sten, är underförstått "de goda".

De lagliga demonstrationerna som brukar gå lugnt till tillhör då "det onda" lägret. Det här speglar framför allt medias makt att förvilla och snedvrida den uppenbara verkligheten.

En demonstration kan varken vara ond eller rasistisk. Det är helt enkelt åsikter som torgförs för att få fram ett budskap om att man är missnöjd med hur samhället fungerar i en eller flera frågor.
Detsamma gäller för motdemostranter. Men om dessa attackerar den andra gruppen för de åsikter som framförs, får plötsligt situationen andra förtecken.
Men media framställer då dessa olagliga och hotfulla grupper för "anti-rasister". De handlar helt enkelt politiskt korrekt. Och PK är alltid gott.

Det här att snedvrida verkligheten genom olika nysvenska värdeord är inget nytt fenomen. Det tog sin början i 70-talets marxistiska tankegods. Och sedan dess har verkligheten blivit alltmer förvanskad.

Ett annat nysvenskt begrepp är "utsatta områden". I uttrycket ligger att de boende är offer för ett hårt, kallt och strukturrasistiskt klimat.
Begreppet härrör från den gamla socialistidén att det är samhällets fel att människor beter sig som de gör.

Att avkräva individer något ansvar för förstörda lägenheter, brända trapphus och nerbrända skolor hör inte hemma i nysvenskan. Nej, människorna är "drabbade" av arbetslöshet, fattigdom och bidragsberoende. En artikel i DN speglar det här synsättet ganska väl.

Såväl "drabbad" som "fattig" har i Sverige en helt annan innebörd än i något annat land. När man tänker på jordbävningsoffren i Japan och Haiti, Afrikas svält och dödliga sjukdomar, så får man en mycket bitter smak i munnen.

Men orden har givits sin betydelse baserat på föreställningen att dessa människor är offer som inte tillskrivs någon egen förmåga. Att offerförklara vuxna och helt friska individer bygger egentligen på en ganska unken människosyn. De har inte ingen egen kapacitet och kan inte avkrävas någonting utan det är vi i vår oändliga godhet som ska förse dessa med pengar till överlevnad.

Ytterligare nysvenska ord och begrepp är naturligtvis "ensamkommande flyktingbarn". Om de dessutom blir "apatiska" så ska det svenska hjärtat nästan slå sig ur bröstkorgen.

Att vara "islamofob" är att tilldelas en psykiatrisk diagnos för att man ställer sig tveksam till det ökande muslimska inflytandet i det svenska samhället. Och psykiskt funktionshindrade står inte högt i kurs i PK-Sverige. Nästan aldrig får vi höra att någon är "drabbad" av psykisk sjukdom. Istället kallas de för "psyksjuk" i media.
Att vara islamofob är därför dubbelt värdegrundande. Att ha förbehåll mot könssegregerade badtider, islamister i Riksdagen och förbud mot skolavslutningar i kyrkan som en konsekvens av islams fotavtryck, är alltså både rasistiskt och psyksjukt.

Kan göra den här listan hur lång som helst. Men jag ska avsluta med ett av hundlokans automatpåslagna uttryck "sida vid sida"
"I Sverige lever muslimer och kristna sida vid sida i ett öppet, demokratiskt samhälle".

Så många lögner i en och samma mening. Men så fungerar nysvenskan. Fullt av meningslösa men värdeladdade begrepp som syftar till att förvanska och försköna en dyster verklighet.
 

Kommentarer

Du har väl läst Björn Ulvaeus Newsmill-artikel idag om hur vi numera har ett outtalat hädelseförbud mot islam?
Anonym sa…
Tja, det har väl inte nån större betydelse vilka slags rasister dessa "antirasister" är? Rasister är de ju ändå. Rasist som rasist.
Rune
Det lär visst jobba jätte-mycket mohammedaner inom psykvården har jag hört. Vilket är oerhört skrämmande eftersom det är en ytterst sluten värld från allmän insyn. Då jag misstänker att islamofobi snart kommer räknas som en fullt legitim psykiatrisk diagnos, så kan man därför skicka oss vidare till den slutna psykiatriska vården. Där kommer dom i princip kunna göra vad dom vill med oss som har kränkt deras pedofet och religion. T o m avliva oss helt legitimt och sedan skriva självmord eller olycka eller sjukdom i dödsattesten och ingen utifrån kommer att ifrågasätta det eftersom det är skrivet av en överläkare i psykiatri, om än med utländskt namn.
Maj Grandmo sa…
Nazi-Tyskland skickade ju "psyksjuka" till gaskamrarna. De var ofta dissidenter som hade tilldelats psykiatriska diagnoser.

När man tänker på det blir man mörkrädd.
Anonym sa…
"Nyanlända" är som bekant ett nyord. Men jag undrar: vad är man om man är "nypåstigen" Kan de ha nåt med "påsatt" att göra????

Alvin Stoltz

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn