Foto och fingeravtryck för invandrare

En proposition från regeringen föreslår nu att utlänningar som får uppehållstillstånd nu måste låta sig fotograferas och lämna fingeravtryck på ett s k uppehållstillståndskort Dagens Juridik.

Äntligen, måste man ändå säga. Rapporterna från "miggorna" om flerdubbla identiteter och folk som gifter sig härs och tvärs med andra med flera identiteter, har tydligen nu uppmärksammats.

På uppehållskortet ska dessa biometriska kännetecken finnas, med lagerutrymme för fler uppgifter. Detta ska vara obligatoriskt och gälla utlänningar från länder utanför EU, EES, Efta plus ansökarländer till EU.

Frågan är varför man ska vänta med dessa procedurer till personen har fått uppehållstillstånd. Det är ju under ansökningstiden som de största svårigheterna finns.

Förslaget kommer säkerligen att bifallas i riksdagen då SD kommer att rösta för. Så Hundlokan får ta fram tången och sträcka ut den till SD trots alla hattal.

Problemet är budgetpropositionen och Mp. Dessa är ju kända för sina tjyvknep när det gäller kohandel med regeringar oavsett färg.

För att få igenom budgeten i riksdagen kan regeringen bli beroende av Mp om SD röstar emot. Och Mp kan då köra spelet att regeringen måste släppa kraven på det nya uppehållstillståndskortet för att man ska rösta för budgeten.

Det verkar som om två småpartier styr Sverige av idag, Mp och SD. Regeringen har fått lång näsa vid flera tillfällen p g a SD och sedan den helt sinnesjuka överenskommelsen med Mp om de "papperslösa".

Det ska hur som helst bli intressant hur dansen går. Blir det vals eller blir det mazurka?

Kommentarer

Anonym sa…
Det där tror jag på när lagen träder i kraft. Jag hoppas jag har fel, med jag skulle bedöma chanserna till 99,9 mot 0,1. Tyvärr.

PS. Du har råkat lägga in fel länk till Dagens Juridik. Den går till min text om Fredrik Reinfeldt. Jag har inget emot det, men jag är lite nyfiken på vad Dagens Juridik har skrivit. MVH/Verkligheten
vänsterwiki sa…
Det är redan verklighet med biometriska data i uppehållstillstånd. Det medför att man inte kan lämna in ansökan via konsulat utan man måste åka till en ambassad. Dit måste man boka tid så tiden från man vill åka tills man får åka kan bli över ett år. Speciellt mammor med nyfödda har extra svårt. Kravet är bra men man skulle få lämna in ansökan i Sverige och sen åka hem och vänta. Vissa ambassader har månader av väntan bara för att lämna in. Sen ska du vänta på intervju några månader och sen beslut upp till 6 månader. Sjukt! De som är hederliga straffas och fuskarna har gräddfil.
Anonym sa…
Redan för 15 år sen fick jag lämna foton ihop med ansökningen till svenska ambassaden, därmed är det nyhet för mig att man inte längre behöver göra det. Sedermera fick jag vänta ett halvår i hemlandet innan jag kunde förenas med min svenske maken, och höggravid som jag då var var det ett helsike att fixa allt till barnet inom två månader före födseln. Dagens invandrare verkar ha det sannerligen enkelt och angenämt...
Maj Grandmo sa…
Ojdå. Klistrar in den här: http://www.dagensjuridik.se/2011/04/utlanningar-skyldiga-lata-sig-fotas-och-lamna-fingeravtryck
Maj Grandmo sa…
Jo, jag vet att man måste hämta handlingarna på en ambassad. Men så långa väntetider! Men det beror väl på att det är så många som söker.

Och seriöst: Hur smart är det att fly landet när man har en liten baby, eller ska föda en?
vänsterwiki sa…
Jag pratar om de som vill komma på anknytning. Där kan det slumpa sig så att kvinnan som bor utomlands blir gravid strax innan hon åker till hemlandet för att ansöka och enkel matematik säger resten. De som "flyr" behöver inga papper eller foto. De bara dyker upp på en mottagningsort och säger hej.

Det skulle inte vara ett problem om man kunde registrera en "köplats" på konsulatet och de sedan tog folk i turordning. Nu håller de folk utanför systemet i månader för att kunna visa fin statistik inför regeringen. Handläggningen har ju blivit snabbare på pappret. Ärendena är nämligen i princip klara när de registreras i Sverige. De flesta är bara att checka av att alla handlingar är där och stämpla bifall. Det tar en kvart att kolla svaren på frågorna om hur och var man träffades och se till att vigselbeviset ser äkta ut. Men dessa enkla ärende kan ligga i månader medan man sitter och väntar på rena fuskärenden, några man måste leta anledningar att bifalla för det står i Visionen att dessa ska in till Sverige. Men det är klart, numera behövs inga skäl att bifalla. Så länge det är en person från MENA som gifter sig med en från samma land ska granskning undvikas. En svensk man som gifter sig med en yngre kvinna från ett udda land ska granskas extremt hårt. Där letar man skäl att avslå!

Jag hade tur. Min fru kom innan cirkusen började. Hennes kompis har drabbats av helvetet.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn