Japan i fokus

Den fruktansvärda katastrofen som har drabbat Japan är obeskrivlig. Ofattbara 10.000 människor beräknas ha omkommit.
Och det räcker tydligen inte med jordbävningen och tsunamin. Nu exploderar kärnkraftverken också.

Jag måste erkänna att det känns tryggt att befinna sig i ett land som så lite är i riskzonen för katastrofer av olika slag. Visst har vi en del jordskalv, som t ex skredet i Tuve på 80-talet då ett femtontal hus störtade ner i en jordspricka.

Japan är världens tredje största ekonomi. Men vad hjälper det? Att nu bygga upp landet kommer att kosta flera hundra miljarder. För att inte tala om alla människor som nu mister allt.

Bloggaren har skrivit det förut; naturen kan inte vi människor kontrollera. Och det retar oss.
Symptomatiskt nog är det i de mest överbefolkade och nerskitade delarna av världen som sådant här händer.

Därmed inte sagt att det skulle finnas någon slags gudomlig rättvisa inblandad. Nej, naturkrafter reagerar på plus och minus och försöker åstadkomma en balans i kaos. Och då smäller det. Precis som vid ett åskväder.

Att nu bidra med räddningsinsatser, insamlingsgalor och bidrag är nödvändigt i solidaritetens namn. Det är en helt annan sak än att strö pengar över länder som Grekland och Irland som själva har kört sin ekonomi i botten.

Katastrofer drabbar blint, utan åtskillnad på fattig och rik, ond eller god.

Men det verkar som om det svenska intresset blir svalare ju längre ifrån vi befinner oss dramat. Alla tal om "allas lika värde", internationell solidaritet och global rättvisa blir inte speciellt viktigt om inga svenskar finns bland offren.
Här bekänner vi alltså färg ordentligt. Svenskar ÄR viktigare för svenskar än andra nationaliteter och folkslag.

Det känns ofantligt enfaldigt att stå på hemmaplan och förneka den svenska existensen, samtidigt som när sådant händer som i Japan är det viktigaste att inga svenskar förolyckats.

Då blir det så uppenbart att hundlokan och Måna enbart smutskastar den svenska kulturen för att fjäska in sig hos invandrarna.
Ett praktexempel på att "spela död".

PI skriver idag om de hemska umbäranden som de ensamkommande utsätts för i sina miljonboenden i Sverige. De får inte tillräckligt med pengar, maten är dålig, chefen kommer alltför sällan och... Man får inte bidrag att åka till hemländerna för att hälsa på släkten. Men HALLÅ! Var de inte ensamma trots allt?
Nejdå, släkten står i kulisserna precis som alla med lite brains förstår från början.

Bloggaren skrev igår om mångkulturen i sjukvården och hur gnälliga, missnöjda och krävande invandrare är när de besöker svenska vårdinrättningar.

Alla dessa; oavsett om de är ensamkommande eller inte, har inte varit i närheten för att nosa på verkliga katastrofer, svält och krig.
De kommer från okända delar av världen, de allra flesta från helt konfliktfria områden och viktigaste av allt: De har pengar att betala för resan hit.
De riktigt fattiga och utsatta har vare sig råd, kontakter eller förmåga att ta sig någonstans.

Alla dessa halvfeta eller helfeta somalietält som vaggar omkring på gatorna, alla chipstuggande arabungar och deras feta föräldrar. De har MAGE (ursäkta!) att komma hit och lyfta bidrag, få lägenheter gratis och få fri sjukvård och sedan gnälla!

Skicka alla dessa vaggande tält med bihang ner till Japan nu så att de får hugga i med bara händerna i vattnet och rasmassorna.
När de kommer tillbaka kanske de är lite mer ödmjuka.

Kommentarer

Anonym sa…
Bara en liten reflektion. I ett demokratiskt land blir alltid naturkatastroferna mycket mindre i sin verkan. Nu Japan, och den hemska orkan som drabbade Florida för några år sedan - förfärliga ja visst, men hade de hänt i ett underutvecklat land som Haiti med demokratiunderskott och dåliga statliga instutitioner, så hade också dessa katastrofer räknat hundrafalt gånger fler offer.
Anonym sa…
menar förstås institutioner
Anonym sa…
Svenskar är viktiga säger du men det är skillnad på svenskar och "svenskar".

När "svenskar" hamnar i trångmål måste hela arsenalen plockas fram för att visa att de egentligen är svenskar.

Exempel är väl evakueringen av 4000 "svenskar" från Libanon.

Sämre är det dock när svenskar råkar illa ut som exempel tsunamin i Tailand. Då hände inte ett skit på UD eller någon hjälporganisation. Svenskar fick sitta med sina ruttnande anhöriga medan övriga västvärlden hämtade hem de sina.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn