Så blir analfabeter berikande

I Alvesta hyses stora planer. Kommunens store, stolte man, Stefan Gustavsson har lika stora planer. Han vill att nyanlända flyktingar ska lära sig svenska, utbildas (och civiliseras) på 24 månader för att sedan komma ut på den svenska arbetsmarknaden. För detta krävs dialogdagar i syfte att smida planer. Och naturligtvis räkna ut hur många coacher, etbleringslotsar, konsulter, introduktionshandledare, integreringssamordnare etc som skattebetalarna ska bjuda på.
Även analfabeter sägs vara en resurs som naturligtvis också ska in på arbetsmarknaden på 24 månader.

http://www.smp.se/nyheter/alvesta/dialogdag-om-nyanlanda(2247090).gm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+smp-nyheter+%28SMP+Nyheter%29

Bloggaren är väl något negativ (beroende på integrationsdepression), men hur ska människor som inte kan vare sig läsa eller skriva bli fullt utbildade på 2 år? Till detta fordras intensivkurser på 6-8 timmar per dag med en klasstorlek på kanske bara 3-4 st. Och då måste deltagarna lägga alla klutar till själva.

Somalier, som väl är den grupp där flest är analfabeter men även bland irakierna och afghaniserna finns en stor andel som inte kan läsa och skriva. Skolverket skriver själva att bara detta brukar ta två år.

Fast med tanke på att inga kostnader är för stora när det gäller flyktinginvandringen så skulle det inte förvåna bloggaren om att pengarna kanske ligger där som i ett trollslag. Ja och vadå? Vi vet ju att vi får tillbaka det sedan när dessa människor börjar jobba och betala skatt.

Fast det finns en hake. Att gå på SFI är inte obligatoriskt. I själva verket är det knappt 50% (enligt en studie för 3 år sedan) som går på utbildningen. Numera är detta dock ett krav för att indtroduktionsersättningen på 7500 kr/mån ska betalas ut. Plus då bostadsbidrag, plus extra barntillägg. Men i en tio-barnsfamilj blir det ändå rätt mycket klöver även om bara en (förmodligen mannen, kvinnan måste ju föda barn och stå vid spisen)går SFI.

www.karlstad.se/apps/symfoni/karlstad/karlstad.nsf/$all/2E445BBD00AF3DABC1257458003C70DE?open
Introduktionsersättning

Men går man inte SFI svälter man knappast ihjäl. Då blir det socialbidrag, vilket också är vad majoriteten av alla nyanlända får (i Malmö 86%).

I socialbidragsnormen ligger i genomsnitt på 3.800 kr/mån efter det att allt är betalt (hyra, el, busskort, kläder, hygienprodukter, skolskjutsar, läkarbesök och medicin, tandläkare och glasögon).
Dessutom ökar naturligtvis bidraget med varje boende och barn i hushållet. Det finns exempel på 10-barnsfamiljer som fått ut 25.000 kr/mån skattefritt.

Vilket incitament ger detta för att gå på SFI och/eller instegsjobb med betydligt lägre ersättningar?

Analfabeter kommer kanske inte finna någon anledning att gå igenom en svår och krävande kurs för att lära sig det mest primära. Tolkar finns ju att tillgå för i princip alla möten med myndigheter och rättsinstanser.

Somalier är också den grupp, jämsiders med zigenare, som har visat minst vilja att ingå som en del av samhället.
Så det är en fåfäng tanke av Sefan Gustavsson att inlemma dess på arbetsmarknaden på enbart 2 år.

Kommentarer

Anonym sa…
Totalt vansinne är vad det är; när går detta upp för svenska folket? Vad händer då?
Ulle

Populära inlägg i den här bloggen

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör

IS, OS, Co2 och JÖK