Partibok hos nämndemän

Maria Abrahamsson har skrivit mycket om det. Även Merit Wager har skrivit om det. Nämndemän har inget med politik att göra. I själva verket kan vilken svensk medborgare som helst sitta som nämndeman. Det är bara det att det är kommunfullmäktige som väljer dem.

Och här har vi då knuten: När kommunfullmäktige ska bestämma över vilka som ska sitta i domstolarna så väljer man... ja just det, politiker.

Bloggaren har i 20 år ifrågasatt detta system. Att politiker, noggrant sammansatta efter mandat, ska bestämma över brott och straff är helt enkelt skrämmande.
Rättssystem och politik måste hållas skilda, allt annat är helt enkelt regelvidrigt.

Det innebär i praktiken att man dömer efter vad partiboken anser om brott och straff. En moderat följer sin partilinje, en västerpartist följer sin. I vetenskapliga sammanhang skulle detta kallas bias genom att man använder beroende variabler.

En domstol ska naturligtvis vara opolitisk. Vi borde importera det amerikanska systemet med en tolvmannajury, hämtade från befolkningen.

Visst kan de tolv ibland bestå av enbart sossar, men so be it, de är ändå inte politiskt aktiva.
Men "vanligt folk" är i regel betydligt strängare än politiker som är rädda om sin politiska identitet. Därför skulle domarna bli betydligt hårdare vilket i Sverige skulle vara idealiskt. Vi tillhör de länder som har de kortaste straffen. Domarna ligger alltid i den nedre delen av straffskalan. Att mord bara ger 10 års fängelser är ett hån. Det är i själva verket sällsynt med livstidsdomar.

Straff har en dubbel funktion: Först är det naturligtvis samhället som markerar sin ståndpunkt enligt rättsbalken. Men sedan är det naturligtvis ett sätt att hålla brottslingarna borta i säkert förvar för att skydda medborgarna.
Och båda dessa funktioner är bristfälliga i vårt land.
Det finns de som begår hundratals brott under sin livstid. Den typen av brottslingar borde aldrig komma ut efter ett visst antal domar.

Naturligtvis ska upprepad brottslighet innebära utvisning. Tidigare fanns det en straffgräns på tre månader, begick man ett brott med den strafftiden och över, innebar det omedelbar utvisning. Och det även om det var första domen.

Idag verkar invandrare få begå hur många brott som helst utan att utvisning sker. Detta ger tydliga signaler: I Sverige kan du göra vad som helst, det ger bara lite böter.

Även åldern på brottslingarna (allt yngre begår ju allvarliga brott) spelar allt större roll. Men det är klart; när man kallar skäggiga män för barn så är ju allt under 30 "barn".
En 25-åring får idag ett lägre straff p g a sin ålder. Och är du under 20 så blir i regel straffet bara böter och/eller samhällstjänst. Våldsbrott som begås av ungdomar ger ju i regel bara en vistelse på ett ungdomshem där bl a gym och en rad rekreationer ingår. Plus naturligtvis mat tillagad på plats som är tio ggr godare, näringsrikare och bättre än maten på äldreboenden.

Har du misskött dig riktigt rejält så kan du bli bjuden på en seglats på Medelhavet.

Detta meseri skulle säkerligen upphöra om vanliga medborgare fick bestämma.
Bloggaren själv skulle då aldrig tillåta detta slöseri om jag satt i en domstol. Och många med mig.
Men först måste politikerna ut! Det är renodlad kommunism att de sitter där de gör. Dessutom brukar de t o m sitta och sova utarbetade som de är.

Kommentarer

Anonym sa…
Vi behöver folkstyre snarast! Men vad kan vi göra egentligen?
Peter sa…
Bra skrivet. Håller med om att vi borde ha jury som i Amerika. Men hur lätt är det när socialistvurmare biter sig fast med näbbar och klor för att få behålla sin makt.
Crille sa…
Anonym och Peter! Vi har inget annat val än att rösta på SD i nästa val. Det är den enda opposition som finns till de andra betonghäckarna som är livrädda för en förändring, då de kan komma att mista sin försörjning. Sedan kan man jobba med att påverka SD med sina åsikter på deras hemsida osv osv. Sen får vi hoppas på att det kommer fler partier som har fötterna i myllan.
Jag vill också ha ett jury-system som i USA. Där är det både en plikt och en ära att bli uttagen till jury-tjänst. Tror det skulle få medborgarna att känna sig betydligt mer delaktiga.
Anonym sa…
Problemet med SD är iofs att de också är sossar, dvs ngn plan att aveckla välfärdsstaten och den politiska sfären saknas, annars har du tyvärr rätt.
Ulle

Populära inlägg i den här bloggen

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör

IS, OS, Co2 och JÖK