Vad händer med Assange?

Assange-affären är intressant ur flera aspekter. Först och främst är han grundare av Wikileaks, som man får betrakta som Internets ofantliga genombrott som informationsspridare.
Sedan får man tycka vad man vill om det de har offentliggjort, varför bara USA exponeras t ex.

Sedan har vi den fullständiga helgongloria som många har placerat ovanför Assanges huvud. Han är den obefläckade idealisten; den heroiske krigaren mot maktens korrumperade korridorer och alla gåtors förlösande ande.
Kort sagt; karln är ofelbar och utsatt för en politiskt betingad komplott eftersom han har blivit anklagad för våldtäkt. "Honeytrap" kallas det för bland Assanges mest hängivna fans. Inte många tycks tro på hans skuld.
Bloggaren har en benägenhet att aldrig tvivla när kvinnor säger sig vara utsatt för övergrepp (det skulle jag själv aldrig göra). Men osvuret är bäst.

Så kommer då också funderingar om Internets framtid. Kan nätet få fortsätta att vara den oerhörda informationsspridare efter detta?
Wikileaks har gjort att den diskussionen antagligen kommer att ta ny fart. Hittills har det bara varit vänstern som högljutt har krävt att kommentatorsfält där invandringen kritiseras, ska stängas. Liksom bloggar som är "rasistiska" och islamkritiska och därmed är ett hot mot rikets säkerhet. Vi glömmer väl aldrig när Laila Frevalds stängde ner SD:s hemsida där man publicerat Muhammedbilderna.

Så vad skulle då Laila Freivalds då göra med Wikileaks?

Är dessa ett hot eller en behövlig informell nyhetskanal? Bloggaren tycker det sistnämnda. Därmed inte sagt att jag är speciellt förtjust i det de läcker ut. Jag tycker det är ganska osmakligt att publicera t ex diplomatiska informella samtal och kommentarer. Vi får inte en bättre värld av detta, kanske tvärtom.

USA:s republikaner vill anklaga Assange för terrorism, eller åtminstone stöld av statlig konfidentiell information.
På ett sätt förstår jag dem. Men samtidigt skulle det vara ett allvarligt ingrepp och övergrepp på fri informationsspridning via Internet.

Det kan öppna redan bräckliga dörrar för klåfingriga diktatoriska småpåvar i andra länder, t ex Sverige där taket är riktigt lågt för yttrandefriheten.
"När USA kan, kan väl vi".

Alltså, kan en dom mot Assange för spionage eller terrorism leda till mycket obehagliga konsekvenser för oss alla som vill sprida det "icke-poltiskt korrekta" här på nätet.

Samtidigt har Assange gjort oss alla en björntjänst med sitt agerande. Makten kommer att låsa in sig i fort och osäkra bössorna. Insynen kommer att bli sämre, eftersom de hål som uppenbarligen finns i säkerheten kommer att täppas till och bli helt oforcerade.

Att vänstern idag jublar åt helyllekillen Assange, kan imorgon sluta med skägget i brevlådan. Får vi en tystare värld, ett censurerat Internet och en maktelit likt Sauron i "Sagan om ringen", lär nog ingen jubla längre.

Därför är egentligen Wikileaks egentligen att beklaga. Men samtidigt har man demonstrerat vad som faktiskt är möjligt med dagens teknik.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn