När rikedom blir fattigdom

Idag stod jag bakom en dam, som väl får sägas, passerat bäst-före-datum. Det hade dessvärre också hennes ytterplagg: En fotsid brunskimrande päls av förmodligen minkar.

Och jag kände hur det vred sig i magen, jag hade god lust att säga något. Men välartad som bloggaren är blev det bara en sammanknipen mimik.

Damen var av utländskt ursprung, skulle tippa på slaviskt, och bar sin stulna persedel med självklar min. Förmodligen var pälsen en demonstration över hur mycket pengar hon och hennes man har. Pengar, och möjligen makt.

För ett tag sedan uppträdde Lady Gaga i något sammanhang iklädd en klänning av färskt nötkött. När den passerat bäst-före-datum skulle väl ganska snart visa sig. Här gällde det att hålla på tiderna.

Jägare gillar att döda, allting annat är bara bull. Därefter sätter man upp sina troféer på väggarna och känner sig mer värdefulla än dagen innan.

Tigern är snart utrotad. Människor använder tigerns olika delar till i princip allt. Och allt handlar om tre saker: rikedom, makt och sex.

För människan är dessa tre ting berusande och så åtråvärda att man kan begå vilka bestialiska gärningar som helst för att uppnå dem.

Det mest åtråvärda av allt är ändå makten över livet och naturen. Den kan bokstavligen skänka människan guld och gröna skogar.

Människan anser sig vara herre över världens alla djur och satta av Gud att ta hand om vår jord på bästa sätt. Det är vad Bibeln säger och även om, särskilt vi svenskar, säger oss vara så sekulariserade, så agerar vi precis så.

Att använda djur som klädesplagg, prydnader och potenshöjare avslöjar dock människans brist på måttlighet, intelligens och godhet.

Människans begär är omättliga, hon känner bara symptati och empati med sig själv och hon är bara en bråkdel så smart som hon själv tror.

Därför är det lite märkligt med uttrycket "att bli sämre behandlad än ett djur". Det betyder ju att vi vet hur illa vi behandlar våra djur!

Ondskan tror vi att vi vet hur den ser ut. Men i människans värld är verklig ondska egentligen när vi av en eller annan anledning blir berövade de tre heliga tingen: rikedom, makt och sex. När s a s andra har tagit makten över oss, gjort oss fattiga och våldtagit oss fysiskt och/eller andligen, då har vi drabbats av ondskan.

Därför kanske det ligger något i att människan föds ond. Enligt kristendomen är det ju så. Men kristendomen ligger också bakom människans hybris när Bibeln säger att vi är en Guds avbild och ska bruka jorden och råda över djuren.

Bloggaren tror att alltihop nog spelar en roll i människans komplicerade spel med vår värld. Vi lever i ett evigt dilemma mellan att vara individualister och flockdjur. Vi drivs av sexuell lust och aggressivitet (vilket Freud ansåg) och när det här sammanvävs blir resultatet ofta destruktivitet, konflikter, och en tävling i styrka och rikedom.

Men i djupet av våra själar rids vi av existentiell ångest, ensamhetsfobier och andefattigdom.

Rikedomen och makten räcker aldrig till för att tillräckligt maskera detta hos oss själva.

Oavsett hur många pälsar vi sätter på oss.

Kommentarer

Anonym sa…
Vad är det som är så omoraliskt med att klä sig i päls? Vad är det som är omoraliskt med att äta kött? Vi i Norden skulle inte klara oss om vi inte kunde skydda våra kroppar från kölden och som självförsörjande skulle vi inte kunna vara vegetarianer.
Arvssynden är ju ett faktum och den kräver en föruttillvaro dvs reinkarnation och karma är likväl ett faktum.
Ett annat faktum är den omoral som utvecklas när materialismen attackerar oss; individen behöver frihet för att kunna utveckla sin ande vilket är det enda som kan stoppa den eländiga materialimen.
Ulle
Maj Grandmo sa…
Det är inte omoraliskt att äta kött. Vi behöver animaliskt protein. Men att klä sig i päls är att göra en markering. Det går inte att komma ifrån.
Anonym sa…
Utöver mink- och rävfarmer borde även alla kennel och katterier granskas. Räcker med att ta en titt på sälj-annonser på nätet för att få sig en (djävla!)uppfattning om vad all den s.k. djurkärlek handlar om. Går man dessutom in på diverse uppfödar-forum och tittar på en del bilder (t.ex. renrakad persehonas skitig, mager och missfärgad bakben samt diande kattungar - allt mellan skit och oreda)får en att tänka på "sedelpress under sängen".

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn