Att vara eller inte vara

"Demokrati" är nog svenskans mest missbrukade ord. Detta begrepp tjatas in i svenskarnas medvetande men med en alltmer förvriden innebörd. Idag är begreppet bara tillämpbart på det politiskt korrekta. Allt som ifrågasätter och ställer saker på sin spets, alla som har en avvikande uppfattning i stora samhällsfrågor, avfärdas idag som "odemokratiska" eller de senaste; "anti-demokratiska".

Det demokratiska är idag det och de som följer den rådande makteliten i spåren. Eftersom makteliten består av en sjuhövdad majoritet med nästan exakt samma agenda, blir det avvikande och det självständigt tänkandet ett hot som snabbt avfärdas som "anti-demokratiskt".

Vari består då denna poltiskt korrekta svenska demokratin?

Jo, som bloggaren har noterat tidigare, så har Svea Rikes grundlag utkonkurrerats av den s k värdegrunden.
Yttrande- och tryckfriheten lider idag svårt av syrebrist i det kvava, stillastående samhällsklimatet.
Värdegrunden har inget med grundlagen att göra. Tvärtom. Det är ett socialt uppfostringsverktyg som har föga med verklig demokrati att göra.

I värdegrunden har det inte varit tillräckligt med att "Alla har samma människovärde". Istället har detta omkonstruerats till "Alla människors lika värde".

Det finns en skillnad mellan dessa begrepp, även om det fordras lite hjärnakrobatik för att se det.

"Människovärde" har sin bakgrund i kristendomen och säger ingenting om att människor behöver vara lika för att få ett människovärde. Tvärtom är människovärdet något personligt. Varje människa är unik med olika egenskaper, livsstil och intressen. Men människovärde har vi, oavsett om vi förtjänar det eller inte. Det är det som skiljer oss från våra kära djur.

Till skillnad mot "människovärde", där man kan vara ensam i hela världen och ändå ha det, så är "allas lika värde" ett kollektivt begrepp. Det är alltså i förhållande med alla andra vi är lika; lika mycket värda.

Då kommer ju frågan: Är vi lika mycket värda? Oavsett vad vi gör med vårt liv och mot våra medmänniskor?

Om man slår ihjäl en 78-årig kvinna för en P-plats är man då lika mycket värd som den som skulle ha hjälpt henne att bära kassar till bilden?
Det tycker inte jag.
Människor är faktiskt mer eller mindre värdefulla i förhållande till sina medmänniskor. Man ska tjäna mer på att jobba som kirurg än om man jobbar som städare. Man ska tjäna mer på att jobba än om man går på bidrag.

Men att säga detta högt i Sverige är att sätta ett pris på sitt eget huvud. Det slimmade jämlikhetsbegreppet har gjort det omöjligt att hävda att vi inte är lika för det. Det får inte finnas några som helst olikheter i Sverige. Det är nämligen anti-demokratiskt att hävda detta; att kvinnor och män är olika; att vi är olika smarta; att vi har olika behov.

Och att svenskar och människor från främman kontinenter är olika.

Allt handlar om att tysta folket från att yttra något negativt om det mångkulturella samhället. Vi blir utsatta för en systematisk hjärntvätt, och när det inte hjälper tar vi till uppfostringsverktygen.
Precis som i alla totalitära samhällen som finns/har funnits, byter makteliten ut gamla ord och begrepp och ger dem ny innebörd.

De som begår brott är inte brottslingar i Sverige, de är "utsatta". De som skiter i skolan eller skiter i att jobba, är "svaga grupper".
"Utsatta områden" är mångkulturella ghetton där skolor, restauranger och bilar brinner flera gånger i veckan och där de flesta lever på bidrag.
Att påpeka detta och fråga hur man kan fortsätta att plocka in allt fler "utsatta" i landet, gör att man blir "rasist" och "högerextrem".
"Anti-rasist" är man däremot om man tillhör vänsterextrema våldsmobbar som slår ner de "högerextrema rasisterna".

"Islamofob", d v s lider av en psykisk störning, är man om man har synpunkter på att t ex muslimska kvinnor går klädda i sjok och tätt lindade huvudbonader för att inte männen ska känna några lustar. Och hur detta är förenligt med den svenska jämställdheten.

Och så "demokrati" då. Det är helt enkelt en nertystad befolkning som låter makteliten härja som den vill med att förstöra vårt land. Där det inte spelar någon roll hur man röstar, för alla partier har samma politik.

Och där det är förenat med livsfara att gå ut offentligt med en avvikande uppfattning.

Kommentarer

Anonym sa…
I en ständigt nedåtgående trend där jag dag efter dag våndas över att se på samhället så fick du mig att känna en gnutta hopp.

Du visar prov på klarsynthet och intelligens och jag är glad att vi fortfarande har sådana människor i vårt land! :)
Anonym sa…
Tack för de orden, Maj Grandmo!

Med vänliga hälsningar
Anna R.
Kloka ord av Grandmo som jag skriver under på.
Anonym sa…
Jag tar av mig hatten och tackar och bockar för dessa kloka ord. Hade jag haft en penna i närheten skulle jag skriva under direkt =)

MVH
/Andreas
Anonym sa…
Har länge undrat varför inte psykologer utalat sig i fria bloggar när de uppenbart har sett hur mobbing förekommit bland politiker och massmedia mot tex .ett parti som SD och oliktänkande som är kritisk motinvandringen i Sverige. Samhället behöver en sammanhållande identitetet. Varför är man så ivrig att utplåna allt som är svenskt? Genom att avskaffa det sammanhållande kitt som håller folk ihop och istället ersättea det med olika kulturer och grupper som sköter deras egen grupps intresse förtst leder det oundviklingen till att samhället upplöses
Anonym sa…
Något av det bästa jag läst, och jag menar det.

Här sattes många av mina tankar och funderingar på pränt, måste erkänna att jag blev rörd av det jag läste. Kunde inte låta bli att lägga till denna sida i favoriter :)

Jäkligt bra på min ära:))

// Göran
Anonym sa…
Kunde inte uttala mig bättre! Tack!
max sa…
Islamofobi handlar om rädsla. De som i likhet med t.ex. Geert Wilders m.fl. tar strid mot islam är inte rädda, tvärtom.
Rädda,för att inte säga fega, är däremot de politiker och medier som inte vågar slå näven i bordet och tala om att den islamiska synen på kvinnor, barnäktenskap, judehat och ständiga dödshot mot oliktänkande, är något vi inte tänker acceptera i västvärlden. Där har vi de verkliga islamofoberna. Skrämda till tystnad och kryperi av imamerna överser de med allt i mångkulturens namn.
max sa…
Raderna nedan är den s.k. jantelagen.
Socialdemokraterna tyckte att det måste sammanfattas i ett ord. Så fick vi ordet Jämlikhet.


1. Du skall inte tro att du är något.
2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7. Du skall inte tro att du duger till något.
8. Du skall inte skratta åt oss.
9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Maria sa…
Bra skrivet, Maj.

Orwell kallade fenomenet för Newspeak.
Maria sa…
Max, jag förstår hur du tänker men Jantelagen handlar inte om jämlikhet. Tvärtom.

Jantelagen är överhetens och den självutnämda elitens föraktfulla sätt att von oben säga (till gemene man): Du är inte lika god som vi.
max sa…
Maria,det som fanns i mina tankar när jag skrev inlägget om jämlikhet och jantelagen var närmast den svenska skolan.Där tjänar det inget till att en elev sticker ut med betyg som är bättre än andras och det får definitivt inte finnas klasser för de som är lite duktigare än andra,då skapas nämligen en "ojämlik" skola. Alla ska med eller ingen tycks vara rättesnöret.
svansken sa…
Tack Maj - ett lys i mörkret:)
v717 sa…
Det har gått inflation i ordet "Demokrati." Finns det överhuvudtaget någon politiker i dagens Sverige som inte upprepar detta heliga mantra i var och varannan mening;detta oavsett om det gäller nedskärningar, avregleringar eller privatiseringar (kallas allmänt för ökad valfrihet) eller när frågan om invandringen kommer på tal. Att kritisera invandringen är i dagens Sverige liktydigt med att vara främlingsfientlig, islamofob, rasist, kryptonazist och gud vet vad. Med Demokrati avses numera att man måste dela dom "rätta" åsikterna som en självutnämd elit av PK-politiker och debattörer och diverse skribenter i sin nåder behagar delge det svenska folket.
Jag som trodde att en Demokrati hade något med samtal att göra. Jag får nog gå en påbyggnadskurs i det ämnet. EXPO lär ha bra sådana kurser.
Anonym sa…
Om alla är lika mycket värda enligt etablisemangets resonemang så kan man ju fråga sig varför inte alla har det lika välbeställt som till exempel kungahusets medlemmar som slipper vända på varenda krona och alltid är garanterade en inkomst som de flesta andra bara kan drömma om och detta via skattemedel. En socialbidragstagare som får sitt bidrag via skattemedel bör därför ha lika mycket socialbidrag (apanage) som medlemmarna i kungahuset. Varför heter det förresten apanage när det kallas socialbidrag eller ekonomiskt bistånd då det gäller en vanlig Svensk?
Anonym sa…
Grattis Maj till det stora tillskottet av kommentatorer! Underbart!
Vill bara säga att jämlikhet endast kan finnas i en sfär dvs den juridiska; inför lagen ska total jämlikhet råda, dvs vi som varande människor. Inte i något annat hänseende kan man tala om jämlikhet.
Om man gör det begår man ett svårt misstag och mörka krafter som socialism, kollektivism, maktmissbruk m m öppnas dörren för.
Ulle
Tobias sa…
Tack för att du skriver det jag känner!

/Tobias
Tomas sa…
Jag har alltid tyckt att det är något konstigt med ordet "människovärde". Det är det också, har jag fått lära mig, eftersom ordet är en felöversättning av tyskans "Menschenwürde". vilket betecknar människans värdighet, alltså "human dignity". Att människan har en inneboende värdighet, som ska återspeglas i sedligt handlande, är mycket mer logiskt än att människan skulle ha ett värde, t.ex. 2,50 kr.
Anonym sa…
"Människovärde" är ett påhittat begrepp från Världsregeringen FN.
Ulle

Populära inlägg i den här bloggen

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör

IS, OS, Co2 och JÖK