Europas största parlament

Sverige utmärker sig på många olika sätt i EU. Vi vägrar, precis som England, att ha euro; vi vägrar att avskaffa Systembolaget; vi har en av världens största invandring till landet; vi har flest myndigheter av alla; definitionen "svensk" finns egentligen inte och vi har i princip poltisk konsensus i de flesta viktiga frågorna.

Och så har vi, i förhållande till vår folkmängd, flest antal politiker. Riksdagen består som bekant av 349 ledamöter. Det kan jämföras med t ex Tyskland (80 milj invånare) som har 622 st.

Naturligtvis ska varje riksdagsledamot ha en egen liten tjänstestab så omkostnaderna för det svenska parlamentet är många ggr högre än i något europeiskt land.

Dessutom har varje kommun sina småpåvar i kommunfullmäktige, liksom landstinget har sina.
Så kommer vi till nämnder och styrelser samt domstolar. Alla befolkas de av politiker och åter politiker.

Så om antalet politiker speglar hur stor demokrati ett land har, så borde Sverige ligga i topp.
Frågan är om vi gör det.

Den tredje statsmakten, media, är helt köpt av politikerna. De är (vänsterns) politiska megafoner. Istället för granskande analyser av makten så följer man den i raka led med viftande svansar.

Skulle vi inte ha denna myriad av politiker så skulle media bli mer självständiga mot dem.

Dessutom är riksdagspolitikerna så skitnödigt rädda för att hoppa över skaklarna och kläcka ur sig något mindre passande och mer självständigt att man håller ihop som sju systrar i pensionsåldern.
Media skulle ju hoppa på dem för deras "misstag och illojala handlande" så att den mer självständige politikern skulle avgå.

För det politiska klimatet i vårt land är allt annat än demokratiskt. Om ett parti dyker upp som inte hoppar in bland de sju systrarna (som 80-talets Miljöparti, Ny Demokrati på 90-talet, och nu SD), blir resultatet en häxjakt och en demonisering av de oliktänkande som skulle vara otänkbar i ett land som t ex USA. Säga vad man vill om detta, men hur vilda åsikter som helst får komma fram och bemötas på ett respektfullt sätt.

Här, däremot, tar man till storsläggan om någon eller något inte faller på läppen. Härskartekniker brukar det kallas.
Hån, osynliggörande, utfrysning, omdirigering, skvaller och förtal är bara några av de smutsiga tekniker man använder för att göra sig av med allt som hotar den kramande konsensus som riksdagspolitikerna håller så hårt i.

Domstolarna består, förutom av domaren, åklagaren och advokaten; av politiker. Eller nämndemän som man kallar dem (maskering?) har samtliga riksdagspartier representerade. Så de sju systrarna regerar även hela vårt rättssystem.
Vad jag vet är detta unikt i västvärlden.

Ska inte domstolarna befolkas av dels experter men också av en utbytbar jury som plockas ur befolkningen direkt för att spegla hur brott berör denna direkt?

Brotten, våldsbrotten sägs inte ha ökat, bara anmälningsbenägenheten!! (Hur man nu kan veta det!!) Jerzy Sarnecki är politikernas lilla spågumma och får alltid komma till tals när det gäller att försvara våldtäkter, mord, rån och misshandlar i Sverige.

Det är svårt att bli dömd för ovanstående i Sverige. Att bli anmäld för det är ännu svårare. Så faktum kvarstår, våldsbrott blir allt vanligare och politikernas hantlangare gör allt för att mörklägga det.

Sveriges rykte i världen har ju blivit lite skamfilat. I USA frågade de oss om den höga brottsligheten, vad skulle man svara?
På en av nyhetskanalerna talade man om hur hög invandring USA verkligen kan ha innan det blir ohanterligt. "Well, ask the Swedes", sade programledaren syrligt.
Likaså anser man att Sverige är ett anti-semitiskt land, propalestinskt och terrorkramare.

Så något händer uppenbarligen, men i Sverige är det tyst. Politiker och media gör allt för att försöka hålla skenet uppe av att vi lever i "världens bästa land".
Det påminner om Kinas och Nordkoreas hårdhänta propaganda för att framhålla det egna landets överlägsenhet gentenot världen i övrigt.

Och vad jag vet är inte de länderna några demokratier.

Svensk demokrati är ingeting annat än ett spel för gallerierna. Den massiva politikerkåren är faktiskt ett bevis för just detta. Om det behövs så många för att hålla skutan flytande blir de, tillsamans med media, ett maktmonopol som håller befolkningen i schack.

Precis som i Kina och Nordkorea.

Kommentarer

Anonym sa…
Härligt Maj!
Tack för detta! OCh nu till lösningarna; förbjud parlamentarismen, grundlagsskydda individuell rätt och frihet, förbud mot representation av ngn annan männsika samt utövande av makt över denna, förbud mot skatteuttag, förbud mot politik, stoppad beskattningsrätt (möjligen behålls en viss skatt för upprätthållande av rättssytem annars löses detta genom avgiftsuttag också).
Avsocialisering måste till; människan kräver frihet för sitt liv här på Jorden, ingen har rätt att stå i vägen för det.
Ulle
Anonym sa…
Håller med i det mesta.
Jag skulle även vilja att politiker kan sitta max 2 mandat-perioder under sin politiker karriär det tror jag skulle hjälpa till att få bort en del av dels "svågerpolitik" och detta evinnerligt jobbigt ljugande för att fiska röster.
Maj Grandmo sa…
Ulle, jag ville ju inte avpolitisera eller avsocialisera. Men erkänn att en demokrati inte nödvändighetsvis behöver 10000 myndigheter för att fungera.

Anonym, håller med. Svågerpolitik är ett otyg som egentligen är politisk korruption.
Anonym sa…
Ok, Maj; you've to choose! You can't have the cake and eat it too!
Förbud mot politiker och framtida skydd mot detta otyg är det enda som kan rädda oss; du kritiserar något som du vill behålla.
No-can-do-situation.
Ulle
Maj Grandmo sa…
Ok, Ulle. Jag vill inte ha en nattväktarstat är fullständigt övertygad om att vi måste ha en viss politisk överbyggnad. Att bygga samhället småskaligt med självständiga enheter utan politiker är en modell som jag gillar. Jmfr med David Camerons idéer t ex.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn