Svenska barn och rättvisa

För ett tiotal år sedan gjordes en icke-vetenskaplig undersökning bland våra grannländer över vad de tyckte sämst om hos varandra.
Danskar, norrmän och finländare svarade samtliga att det mest irriterande i Norden är svenska barn.

Detta aktualiserades under min resa i USA och tillbaka igen. Amerikanska barn kan naturligtvis inte kammas rakt över, men överlag var de mindre högljudda, mindre tjatiga, mindre griniga och verkade mindre bortskämda.

På planet hem så fanns ett antal barn i olika åldrar. Det första vi fick höra var att vi hade allergiska barn ombord som inte tålde jordnötter. Därför fick vi inte ens öppna en påse jordnötter under resan. För övrigt skrek och gnällde barnen nästan oavbrutet tills de utmattade föll i sömn.

Visst kan man vara allergisk mot jordnötter, men det är väl ändå om man får i sig dem?

Hur som helst kom jag att tänka på att svenska barn alltid ska tas så stor hänsyn till. Det ska tassas och passas, tillfredställas och servas, lyssnas på och ses.
Svenska föräldrar tror att de gör rätt när de sopar framför sina barn, när de abdikerar från sin auktoritet och låter barnen ta över.

Att visa vem som bestämmer, att vara en auktoritet, är att visa att man faktiskt bryr sig. Att vara en auktoritet är att vara behörig att ta ansvar över våra barn. Ett barn behöver sina auktoriteter för att känna sig trygga, att det faktiskt finns vuxna som vet och kan bättre.
I förlängningen betyder föräldrarnas auktoritet att de älskar sina barn och vill dem väl. Vilket betyder att barnen måste vänja sig att livet innebär en rad gränser för vad som är tillåtet och inte.

Föräldrarna låter dagis ta över auktoriteten över sina barn. Det är lätt att gissa att barnen kan få dubbla budskap vilket leder till förvirring och ångest.

Att lära barnen rättvisa hör till de mest viktiga uppgifterna för föräldrarna. Men med dagis ofta trubbiga metoder för att lära barnen rättvisa får vi ungar som skriker och gnäller så fort man känner sig förfördelad.
"Jag fick inte lika mycket!!!!"

Ett av de största problemen med svenska barn är att man lär ut millimeterrättvisa. Alltså, alla ska ha precis lika mycket oavsett om de förtjänar det eller inte.

Grunden till detta är naturligtvis det socialdemokratiska utarmande av svenskarnas sunda förnuft.

Rättvisa är väl egentligen ett givande och ett tagande. Jag gör något gott för dig. Ibland får jag ingenting tillbaka, men vid ett tillfälle då jag verkligen behöver det ställer du upp på mig.

När ett barn har städat upp extra fint efter maten tycker bloggaren att barnet ska tilldelas en belöning. Men har man gjort mindre bra ifrån sig ska man inte ha något.
Men i millimeterrättvisans Sverige ska barnen alltid ha något oavsett prestation.

Det här avspeglar hela det svenska samhället. När Mona Sahlin pratar om att man ska återinföra Rättvisan, betyder det att de som presterar mer ska betala för de som presterar mindre eller ingenting alls.

Sådant är inte rättvisa. Det är att förvandla ett helt folk till skrikande, tjatiga och bortskämda barn som kommer till pappa Staten med sina krav om "Jag fick inte lika mycket!!!"

Kommentarer

Anonym sa…
"Visst kan man vara allergisk mot jordnötter, men det är väl ändå om man får i sig dem?" Det är inte riktigt sant. Vissa är så allergiska mot just jordnötter att det räcker med jordnötsdamm i luften för att framkalla en anafylaktisk chock; ett tillstånd som kan vara livshotande och definitivt inget man vill behandla på ett flygplan.
Berit sa…
Hej Maj!
Jag är glad att jag hittade din blog, du verkar ha hjärtat på rätta stället och en stor portion sunt förnuft på toppen.
Vad som stör mig väldigt mycket och som jag reagerar emot när jag är i Sverige är
svenska ungdomars (tonåringar) oartighet . De håller inte upp dörrar, säger inte tack om man väntar och håller dörren för dem, går i bredd på trottoaren och tvingar mötande ner i rännstenen. Det är en attityd som jag aldrig har stött på här i USA ens från grabbar med bakvänd skärmmössa och byxbaken hängande ner i knävecken.
Keep up the good work
Crille sa…
Välkommen hem från over there! Trevligt att ta del av dina texter igen.

Jordnötter, som f ö inte är någon nöt utan en baljväxt, är så pass allergiframkallande att om de blott finns i rummet kan det utlösa en allergiskt reaktion på den allergiska personen.

Ja, svenska barn är oerhört bortskämda. Jag får ofta höra från mina barn att det skulle vara bättre om jag var mer kompis med dem, som alla deras vänners föräldrar. Då undrar jag varför. De säger då att vännernas föräldrar tillåter allt. Men deras önskemål tar jag blott som en komplimang!

Svenskar överlag är oerhört ouppfostrade. Har svårt för att hälsa artigt, säga tack och se en rakt i ögonen. Det blir faktiskt ett handikapp ute i vida världen.

Nu ska vi inte ens beröra barnens vänners bordsskick. Det lämnar mycket övrigt att önska.

Snällismen och roten i sjuttiotalets fria uppfostran, som många föräldrar uppfattade som "fri från uppfostran" har fortplantats och sjuttiotalisternas barn är ju barn till de barn som då var befriade från uppfostran och därav resultatet. Det är inte för inte som nannyprogrammen fått ett uppsving. Unga föräldrar klarar inte av konflikter, något som de nog aldrig kände av under sin uppväxt.

När svägerskans son stod och bankade på pianot med en hammare som barn (i början på åttiotalet) gick hon inte raskt fram och tog ifrån gossen hammaren, utan inledde en dialog men lismande ton som inleddes med frågan: Varför gör du så för, Pelle .....
Anonym sa…
Svenskar är i allmänhet extremt självgoda och egotrippade, och vad som gäller bordsskicket...suck!...det finns inte många som ens kan hantera sina bestick eller äta med stängt mun - maten slafsas i, vilket är äckligt.
Anonym sa…
Angående jordnötsallergi: Jag fick så sent som i förra veckan en svår anafylaktisk chock, vilket för mig innebär hopsnörd hals och kramp i lungorna när en person någonstans på samma tåg som jag satt och mumsade jordnötter. Jordnötspartiklar sprids mycket effektivt via utandningsluft och personer med svår jordnötsallergi kan dö av denna "icke-kontakt".

Om flygbolaget kände till allergikerna i förväg hade de gott kunnat ersätta jordnötterna med någonting annat, men eftersom det var en transatlantisk flight så antar jag att det serverades riktig mat ombord också.
Osagt sa…
De hade inga jordnötter ombord på planet, men risken fanns ju att någon hade inhandlat sådana. Det jönsiga var att det inte fick förekomma ens oöppnade påsar med jordnötter. Därav min reaktion.
Men jag är väl medveten om att jordnötsallergi är en realitet. Problemet är dock att jag själv har blivit lite allergisk mot alla allergiska människor. Människor idag kan ju i princip vara allergiska mot vad som helst, från mjölk till dammsugare.
Anonym sa…
Hejsan Maj,-och tusen tack för en makalös site..
Måste erkänna att jag först idag blev varse den,via en vän....,men bättre sent än aldrig!!!
Du gör det svåra enkelt,-och presenterar dina bloggar lättåtkomligt...
Jag är helt införstådd med ovan blogg,-dessvärre är svenska barn,(och svenskar i allmänhet),offer för en lång socialistisk "hjärntvätt".En likriktning där alla skall tycka,tänka och agera kollektivt.En nation där okunskap/dumhet ses som någonting progressivt.Där "klassisk"kunskap ses som något främmande och bakåtsträvande.Med andra ord,-desto mindre du vet,-desto bättre.Men,-de första offren blir barnen,-vem/vad skall lära dem om "sakernas tillstånd"och "tingens väsen"?Och en generation härifrån,-vad skall ske?När mina släktingar och vänner besöker Sverige,(Sydafrika),-så chockas dom över vad dom kallar "degeneringen"här,dvs.,-berusade ungdomar,svärande barn,högljudda,ouppfostrade,respektlösa barn,-livrädda föräldrar.Barn(nästan),med piercingar och sexanspelande kläder,osv....Tack Maj för att du tog upp detta,-och ämnet kan diskuteras i evigheter..Om jag får,-återkommer jag väldigt snart....MVH....
Osagt sa…
Tack anonym. Ja, Sverige liknar onekligen George Orwells "1984". Medvetenheten här i landet är lika med noll. Tvärtom, man gör det till en dygd att vara omedveten - det kallas för nyfiken, öppen och ifrågasättande. Att vara medveten och ifrågasätta är däremot ett hot. Självständigt tänkande och medvetna människor är farliga och tigs ihjäl d v s när de inte förlöjligas och får en massa fula epitet kastade över sig sig.

Populära inlägg i den här bloggen

Språket som klassmarkör

A-barn, B-barn och C-barn

IS, OS, Co2 och JÖK