Vilks attackerad i Uppsala

Så var det dags igen. Återigen är det Lars Vilks som ger prov på hur yttrandefriheten är hotad i Sverige.
Han må vara en "sensation seeker", men herregud, han är ju den enda som vågar! Genom att gång på gång utmana gränserna för yttrandefriheten blir det också allt mer uppenbart hur långt muslimerna är beredda att gå för att kränka den.

Men i vanlig ordning, blir vi väl matade i media med hur "oerhört kränkta" muslimerna är av Lars Vilks. Säkert blir det även något extra litet bidrag till muslimska föreningar för att "kämpa" för sina rättigheter.

Lars Vilks själv får säkerligen inget skadestånd. Han får ju skylla sig själv! Han utmanar ju själva Muhammed!

Jag påminner mig om en annan diskussion om yttrandefriheten och konstens rätt att provocera och tolka olika känsliga frågor. Det var när fotografen Elisabeth Ohlsson skulle presentera sin utställning "Ecce homo" (vilket betyder Se Människan) där bl a Jesus avbildas med läderbögar och förser lesbiska med insemination.
Kristenheten gick i taket, hur kunde hon kränka de kristna på detta sätt! Men ingen tog till våld, ingen hotade grundvalen i vår demokrati och krävde begränsningar i yttrandefriheten.
Det slutade med att Ecce Homo visades i Uppsala Domkyrka under Kulturnatten, bloggaren var själv där i en helt fullproppad domkyrka. Det var helt knäpptyst hela utställningen igenom. Bloggaren tyckte att det var vackra bilder, symboliska i sitt budskap att kärleken är till för alla.

Ungefär ett liknande tema ingår i den film som Lars Vilks visade på Uppsala Universitet igår. Homosexuella män står nakna framför kameran, men med ansiktena täckta av Muhammedmasker. Ingenting upphetsande, tycker bloggaren, i denna demonstration mot det religiösa förtrycket i den muslimska världen i allmänhet och i Iran i synnerhet.

Men demonstranterna tyckte inte detsamma. De skrek och gapade för fullt redan innan Lars Vilks kom. När han visade sig och gick upp på podiet måste mobben hållas tillbaka av en av Säpo förstärkt polis. Fullt upplopp uppstod, polisen tog till pepparsprej för att skydda både sig själva och Vilks. Men han åkte ändå på en rejäl dansk skalle av en icke fullt så dansk "demonstrant".

För övrigt hade Säpo begärt extra ersättning av Uppsala Universitet för att skydda Vilks!

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen skriver om det här i sin blogg. Han tar också upp hemlighetsmakeriet bakom den sk "Yttrandefrihetskommitéen" som regeringen tillsatt. Han har vissa försänkningar där och berättar att det finns långtgående planer på begränsningar i yttrandefriheten som alltså ska ingå i grundlagen!

Fast makteliten har i praktiken redan genomfört de begränsningarna genom sin undfallenhet och krypande för en högljudd minoritet, genomfört sanktioner och förföljelse av oliktänkande samt censur.

Men det är klart: Det kan ju vara bra att ha det belagt även i lagboken.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag är snart 70, men kommer regeringen med lagförslag på att begränsa yttrandefriheten, då tar jag mig ut på gatorna! Och jag tror att vi blir många!

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn