I Sverige får man vara klädd hur som helst - nästan

Igår beslutade kommunstyrelsen i Luleå att Hells Angels' medlemmar inte ska få bära sina västar i offentliga lokaler. Man hade någon luddig motivering om 'hotfullt'. Uppenbart var ändå att man inte ville ha Hells Angels i offentliga sammanhang överhuvud taget. Med eller utan västar.

Nu är väl inte bloggaren någon fan av Hells Angels, men ofta får jag en känsla av att dessa får klä skott för politikers och rättssystemets frustration över att man förlorat kontrollen över grov brottslighet i Sverige.
Över huvudtaget är MC-gäng lika med organiserad brottslighet i det här landet.

Jag vet inte, men min erfarenhet av hojpojkar är faktiskt positiv. En kompis till mig var tillsammans med en hojare för längesedan. Vi var ofta nere på deras klubb, drack öl, lirade rockmusik och satt och snackade medan de pulade med sina HD:s, putsade, lackade och efterbehandlade så svetten stänkte. Det fanns ett stort spann av åldrar, en del var bara 20, andra 50. Många var stadgade familjefäder med vanliga kneg, andra studerade. Ja, ungefär som bland befokningen i stort.

Men, men, det var det gänget det.

Andra klädesplagg och attribut som har blivit föremål för särbehandling är t ex T-shirts med påtryckta svenska flaggor. Det har förekommit mer än en gång att elever inte får bära sådana i skolan. Elever från andra kulturer kan bli kränkta, rent av skrämda och tro att man är omringad av nazister, har det hetat.
Andra gånger har eleven fått ha tröjan, men vid skolfotografering har skolledningen sett till att retuschera bilden genom att helt enkelt byta ut flaggan mot något annat.

Naturligtvis är allt som påminner om asatro eller på något sätt kan förbindas till nazisymboler totalförbjudna. Tors hammare är en sådan symbol.

Att vara maskerad i andra sammanhang än vid en regelrätt maskerad, är också förbjudet. Enligt lag den här gången.
I de andra exemplen är det bara godtycke, politikers klåfingrighet o skitnödighet för att "kränka" som styr.

Men att bära religiösa utstyrslar är i högsta grad accepterat, i alla fall om det är muslimer. Vaggande svarta tält som rör sig i sakta mak på gatorna har vi blivit allt mer vana vid att se. Det anses inte som kränkande att kvinnor är tvingade av en medeltida, patriarkal kultur att helt eller delvis dölja sig.
Jag blir kränkt!! Många är de kvinnor som känner som jag. Varför går inte vi ut och kräver förbud mot det som kränker oss?

Men se, den gubben går inte. Då hänvisas det till demokrati och religions- och kulturfrihet. Och att alla får klä sig som de vill.

Ja, lagen om maskeringsförbud gäller tydligen inte heller. Kvinnan med niqab som ville praktisera på dagis men inte fick det, blev så kränkt och diskriminerad att hon säkert får ett saftigt skadestånd.
Det fick kvinnorna i badhuset som satt fullt påbyltade trots förbud.

Förbud gäller alltså inte alla i dagens Sverige. Att makteliten inte förstår hur detta urholkar rättsmedvetandet. Och vilka spänningar det skapar.

Personligen tycker bloggaren att vi alla beställer efter varsin Hells Angels-väst och bär den vare sig vi kör moppe eller Volvo.
Och sätter en svensk flagga på hjälmen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn